Alt om Junij Ito – skaberen af de bedste gyser manga tegneserier

Hvis du er vild med manga tegneserier og fan af gysere, bør du kaste blikket på Junij Ito’s værker. Måske kender du allerede til den verdenskendte mangaka-forfatter, eller det kan at det er første gang at du hører om ham. Uanset hvad kan du læse videre og lære om den japanske forfatter. 

Kort biografi

Junij Ito blev født den 31. juli i 1963 i den japanske by Nakatsugawa. Han er mest af alt kendt for Tomie, som faktisk var hans første offentlige værk. Det hele startede i 1987 hvor Ito sendte Tomie, som er en japansk gyser manga-serie, ind til en konkurrence organiseret af Monthly Halloween. Værket opnåede så stor succes at Ito vandt en Kazuo Umezu-pris. 

Faktisk blev Ito inspireret af Kazuo Umezu til at skabe gyser manga tegninger. Historien fortæller at Ito’s to storesøster ofte læste værker af Umezu, og senere fulgte Ito i deres fodspor. Ud over Umezu lader Ito sig også inspirere af H.P Lovecraft og Yasutaka Tstusui. 

Han har historie som tandlæge

Men Ito har ikke altid været en manga tegneserieforfatter og dette fakta vil sikkert ændre dit syn på alle Juij Ito bøger du åbner op i fremtiden. Ito er tandlæge, og det kommer til livs med hans kunstværker. Han har enorm erfaring og viden om tænder, og derfor er menneske-tænderne i bøgerne altid utroligt detaljerede. 

Det siges at han forsøgte at jonglere med tilværelsen som en mangaka-artist og tandlæge på samme tid i tre år. Men da det blev for meget for ham besluttede han sig for at dedikere al sin energi på at skabe manga-bøger. 

Vild med katte – bange for hajer

Du har måske set gyser tegninger af katte i hans værker, men faktisk er Manga-kunstneren vild med de firbenede dyr. Det kan du blandt andet bemærke i et af hans værker, som ikke er en gyser, der har titlen Junij Ito’s Cat Diary: Yon & Mu. Desuden har han udtalt flere gange hvor højt han elsker katte. 

Til gengæld er Ito ikke glad for hajer. Han har tidligere udtalt at han har været enormt bange for hajer, lige siden at han så ”Jaws” af Steven Spielberg. Men hans frygt forhindrer ham ikke i at inkludere hajer i sine værker. Måske bidrager den endda til at sætte flere følelser i spil, når han tegner hajerne. ”Gyo” er titlen på et af Ito’s mest anerkendte værker, hvor hovedpersonerne Kaori og Tadashi flygter fra en enormt skræmmende haj. 

Ito finder Mangaka fascinerende  

I forlængelse med ovennævnte er det vigtigt at fremhæve at Ito ikke bliver drevet af frygt. Hans interesse i de groteske aspekter ved horror genren bunder mere i nysgerrighed. Han er fascineret af elementer, som virker til at være fra en anden verden, der hverken er human eller dyrisk. Komponenter som spænding og mysterier driver Ito til at kontinuerligt at lære mere om gyser kunst og litteratur. 

Værkerne er inspireret af virkelige hændelser

Ito er uden tvivl succesrig, da han bruger hverdagselementer i sine gysere. Han lader sig inspirere af adskillige barndomsminder, når han skaber manga tegneserierne. 

Fx er The Hanging Balloons inspireret af en drøm (eller mareridt), som han havde som barn. Det mareridt satte så dybe spor at det endte op med at blive til et af hans største værker. Har du allerede læst den?