Skal tegneserier læses online eller i papirformat?

At læse en tegneserie online er for mange som at vælg imellem et Spil på Hestevæddeløb ved væddeløbsbanen eller hjemme fra stuen. Der er nogle, som foretrækker at være helt tæt på hvor det hele sker, mens andre foretrækker at blive hjemme i de rare trygge omgivelser. Det samme eksempel kan overføres til tegneserieverden i den moderne tid hvor der er mulighed for at læse tegneserierne i papirform eller online, men hvad er bedst?

Digitale tegneserier er fine med det rette udstyr

Det er nu heller ikke så slemt at læse tegneserier online, som mange får det til at virke som ude på internettet. Det handler blot om at benytte det rette udstyr. Det kan anbefales at læse tegneserier på high-tech tablets som f.eks Apples iPad. Det vigtigste er at din tablet har den rette størrelse, så du kan se hele tegneseriesiden på en gang. Derfor anbefales en tablet på mindst 8 tommer, hvis du ikke læser tegneserien på computeren.

Det kan være billigere at læse tegneserier online

Det gode ved det digitale format er det kan være mere økonomisk. Der findes f.eks. Netflix inspirerede platforme, som f.eks. Comixology Unlimited, Crunchyroll Manga og Marvel Unlimited. Hvis du tegner et abonnement hos f.eks. Marvel tegneseriegiganten, så kan du få adgang til mere end 1700 tegneserier, for blot ca. 70 kr. om måneden.

De fleste tegneserier er skabt til to hænder

Der findes nærmest uendeligt mange argumenter for at læse i papirform. I papirform kan du f.eks. have mere end en side åbent af gangen Dette kan man endnu ikke med ebooks eller online. Derudover er de fleste tegneserier ikke skabt til at blive læst i digital format, de er skabt til at blive købt i butikken og bladret frem og tilbage flere gange.

Fordele og ulemper ved at læse tegneserier i digital format

Det er altså mest af alt en smagssag om hvordan tegneserier bør læses. Dog kan du her læse en lille liste af fordele og ulemper.

Ulemper

  • Du kan støde i problemer, hvis du vil læse en dobbeltside.
  • Du skal ofte benytte zoom for at kunne læse teksten i tegneserieboblerne
  • De mister værdi ved ikke at være et samlingsobjekt som i de gode gamle dage.
  • De fleste tegneserier er til låns og du ejer dem ikke selv.

Fordele

  • Med den avancerede teknologi kan tegneserier være flottere med skarpere linjer og flotte farver
  • Det er potentielt billigere, hvis du har et månedsmedlemskab til samme værdi som en enkelt tegneserie i papirform ville koste.
  • Det fylder ikke i huset.

I sidste ende er valget mellem papir og digitalt format et luksusproblem, for lige meget hvad, så har tegneserie entusiaster nu to gode valgmuligheder for at læse sine ynglings tegneserier.